اسراف، عیب ملی
روز گذشته رهبر معظم انقلاب در خطبههای عید سعید فطر، در مطالب مهمی به برخی از درسهای ماه مبارک رمضان اشاره فرمودند. یکی از بحثهای مهم و کلیدی ایشان موضوع اسراف و جایگاه آن در بین ایرانیان بود.
ایشان فرمودند:
« ما مردم مسرفى هستیم؛ ما اسراف میکنیم؛ اسراف در آب، اسراف در نان، اسراف در وسائل گوناگون و تنقلات، اسراف در بنزین. کشورى که تولید کنندهى نفت است، وارد کنندهى فرآوردهى نفت - بنزین - است! این تعجبآور نیست؟! هر سال میلیاردها بدهیم بنزین وارد کنیم یا چیزهاى دیگرى وارد کنیم براى اینکه بخشى از جمعیت و ملت ما دلشان میخواهد ریخت و پاش کنند! این درست است؟!
ما ملت، به عنوان یک عیب ملى به این نگاه کنیم. اسراف بد است؛ حتى در انفاق راه خدا هم میگویند. خداى متعال در قرآن به پیغمبرش میفرماید: «لا تجعل یدک مغلولة الى عنقک و لا تبسطها کل البسط»؛ در انفاق براى خدا هم اینجورى عمل کن. افراط و تفریط نکنید. میانهروى؛ میانهروى در خرج کردن. این را باید ما به صورت یک فرهنگ ملى در بیاوریم. قرآن میفرماید: «و الّذین اذا انفقوا»؛ کسانى که وقتى میخواهند خرج کنند، «لم یسرفوا و لم یقتروا»؛ نه اسراف میکنند - زیادهروى میکنند - نه تنگ میگیرند و با فشار بر خودشان، زندگى میکنند؛ نه، اسلام این را هم توصیه نمیکند. اسلام نمیگوید که مردم بایستى با ریاضت و زهد آنچنانى زندگى کنند؛ نه، معمولى زندگى کنند، متوسط زندگى کنند. اینکه مىبینید بعضى از فضولهاى خارجى، دولتهاى خارجى، دائم و دمبهساعت، چندین سال است که ملت ما را تهدید میکنند که تحریم میکنیم، تحریم میکنیم، تحریم میکنیم - بارها هم تحریم کردهاند - به خاطر این است که چشم امیدشان به همین خصوصیت منفى ماست. ما اگر آدمهاى اهل اسراف و ولنگارى در خرج باشیم، ممکن است تحریم براى آدم مسرف و ولنگار سخت تمام بشود؛ اما ملتى که نه، حساب کار خودش را دارد، حساب دخل و خرج خود را دارد، حساب مصلحت خود را دارد، زیادهروى نمیکند، اسراف نمیکند. خوب، تحریم کنند. بر یک چنین ملتى از تحریم ضررى وارد نمیشود. این نکته را از ماه رمضان به یاد نگه داریم و انشاءاللَّه عمل کنیم.»
همانطور که مشاهده کردید معظم له از اسراف به عنوان یک عیب ملی یاد کردند. پس راه مبازره با یک عیب ملی، بسیج ملی است. در این خصوص نکاتی را برای خودم و سایر خوانندگان عزیز نافذ متذکر میشوم:
1- این حرکت و اقدام مقام معظم رهبری همچون سایر اقدامات ایشان باید شروعی باشد برای یک عزم ملی. همه بخشهای دولتی و غیر دولتی باید با تمام توان از این فرصت پیش آمده استفاده کرده و در جهت ریشه کن کردن این عیب ملی اقدام نمایند.
همگان دیدیم که با یک برنامهریزی صحیح و البته هوشمندانه چگونه می توان از هدر رفتن میلیونها دلار هزینه سوخت در خیابانها جلوگیری کرد. ما ملتی هستیم که بارها نشان دادهآیم خواستن توانستن هست و اینبار هم اگر بخواهیم می توانیم با این عیب ملی مبارزه کنیم.
2- مهمترین اقدام در لبیک به ندای رهبری باید از سوی نهادهای فرهنگی به خصوص صدا و سیما صورت پذیرد. باید این مساله که اسراف یک عیب ملی است به شعار و محتوای تمام برنامههای تلویزیون تبدیل گردد. هنگامی که زمینههای فرهنگی موضوع خوب شکل بگیرد ریشهکن کردن آن به راحتی انجام خواهد شد.
3- دستگاه های دست اندرکار با ارائه آمارهای صحیح، میزان اسراف و تبذیرهای صورت گرفته را به مردم گزارش دهند.
4- باید مواردی که با بهبود روشهای انجام کار، امکان کاهش اسراف وجود دارد، مورد شناسایی قرار گرفته و نسبت به اصلاح آنها اقدام گردد.
5- هر کدام از ما تصمیم بگیریم که از امروز در مصرف موهبتهای الهی مثل آب و ... و حتی وقتمان از اسراف پرهیز کنیم .
6- در نهایت نیز خواهشی از دوستان وبلاگ نویس خودم دارم که با راه انداختن یک موج (البته اگه از نوع مکزیکی هم باشه خوبه!!!) واکنش عملی خود را در لبیک به بیانات رهبری به نمایش بگذارند. چرا که مهترین وجه فرمایش رهبری کار فرهنگی است و وبلاگ نویسان قطعا می توانند نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا کنند.
------------------------------
لبیک دوستان وبلاگ نویس به ندای رهبری
- برا ما نمی گن دکتررررر!! - تا صبح انتظار
- اسراف های نهان - وبلاگ گروهی فصل انتظار
- اسراف کار شهید نمیشود! - بدون متن